Her iki erkekten biri yaşamının herhangi bir döneminde bedensel ya da psikolojik sebeplerle sertleşme sorunu yaşamaktadır. Sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde, yeterli bir sertleşme sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene dek bunu sürdürememeye ise sertleşme bozukluğu denir. Sertleşme sorununun bir hastalık olarak tanımlanabilmesi için en az 6 aydır sürmesi ve cinsel ilişkilerin neredeyse tümünde görülmesi gerekir.
Sertleşme bozukluğu bedensel hastalıklar, ruhsal hastalıklar, alkol ve madde kullanımı, ilaç yan etkisi, cinsellik konusunda yanlış tutum ve ön yargılar ve çift ilişki sorunları gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Ayrıca sertleşme bozukluğunda kullanılan ilaçlar erken boşalmayı tedavi etmez.
Sertleşme bozukluğunun sebeplerini anlamak için kapsamlı bir değerlendirme ve gerekli durumlarda ürolog muayenesi gerekir. Bedensel ya da ruhsal bir hastalığa bağlı oluşmuşsa öncelikle hastalık tedavi edilir, durumun yarattığı strese yönelik psikolojik destek verilir. Sertleşme bozukluğu psikolojik kökenli ise cinsel terapi uygulanır .
Sertleşme bozukluğunda ilaç, enjeksiyon ve protez tedavileri genellikle damar tıkanıklığı ya da damar sertleşmesi gibi bedensel hastalıklarda önerilir. Ruh sağlığı uzmanı bozukluğun psikolojik kökenli olduğunu belirtirse ilk tedavi seçeneği cinsel terapi olacaktır.